EK U18 in Odivelas: brons voor Dzhamaldinov (JWB), JV-judoka’s uitgeschakeld in voorronde

BURST/ODIVELAS – Acht judoka’s verdedigden de Belgische driekleur tijdens het Europese kampioenschap voor cadetten (U18). Dit EK georganiseerd door de EJU vond plaats in het Portugese Odivelas van 22 tot en met 25 juni jl. Samen met JV-coach Franklin Pereira Reyes blikken we terug op het afgelegde parcours van de drie uitgezonden JV-judoka’s.

Askhab ISAYEV (-50kg/JC Samurai Eindhout) verslaat in de eerste ronde de Portugees
Nicola Martim (POR), maar verliest in de verlengingen van de tweede ronde van de Italiaan Thomas Sassi.

“Vanaf het begin van de kamp was het duidelijk dat Askhab niet de snelheid bracht die we van hem gewoon zijn,” aldus coach Pereira. “Toch is hij nooit in gevaar geweest tegen de Portugees en kon hij uiteindelijk de kamp winnen met een waza-ari via ochi-gari. De tweede wedstrijd kregen we dan een betere versie van Askhab te zien. De Italiaan was evenwel een sterkere tegenstander dus het was wel nodig dat hij een tandje bijstak. Het werd een evenwichtige wedstrijd die uiteindelijk werd beslist in de Golden Score. Aanvankelijk was Askhab de sterkhouder. Zeker wanneer hij zijn tegenstander in een houdgreep heeft, maar na zeven seconden moet lossen en de Italiaan overneemt om dan zelf een houdgreep op Askhab te zetten en zo uiteindelijk het winnende punt scoort. Zijn Italiaanse tegenstander kampt en verliest daarna tegen de Azeri die eerste van de ranking was waardoor Askhab niet naar de herkansingen kan. We hebben er evenwel alle vertrouwen in dat Askhab binnen 4 weken op de EYOF beter kan doen.”

Alhamzah HASSOUN (-73kg/JC Gruitrode) wordt uitgeschakeld in de eerste ronde door verlies tegen Saad Dikajev (EST).

“Een tegenstander van hoog niveau,” stelt Franklin Pereira. “De voorbereiding van de dag verliep vlot met een gedegen opwarming en het tactische plan werd goed doorgesproken. In de eerste seconden van de wedstrijd wordt Alhamzah echter geconfronteerd met ko-uchi-gari links en neemt hij de verkeerde beslissing om over te nemen met ura-nage achterwaarts. Alhamzah is echter zelf op zijn rug gevallen. De ganse competitie was dan afhankelijk van het verdere resultaat van de Est die de volgende wedstrijd won om in de kwartfinale tegen een sterke Georgiër te verliezen waardoor Alhamzah niet naar de herkansingen kon. Een harde les voor Alhamzah. Hij toonde evenwel stabiele prestaties gedurende het hele seizoen. Bijna in elke competitie kampte hij voor een medaille. Dit was zijn eerste EK en het is onmiddellijk duidelijk dat op dit hoge niveau de kleinste fouten hard worden afgestraft. Hopelijk heeft hij hieruit geleerd en gebruikt hij deze nederlaag als een positief leermoment richting de volgende competities.”

Kenzo CREMERS (-81kg/ JC Gruitrode) verslaat in de eerste ronde Arturs Jacenko (LAT). In de tweede ronde moet hij de duimen leggen tegen Giorgi Bendelinai (GEO). In de herkansingen wint hij van Vadim Lupu (MDA), maar verliest vervolgens van Alexander Ronis (ISR).

“Kenzo start zijn eerste EK goed. Zijn eerste kamp wint hij op strafpunten. In de tweede ronde krijgt hij de sterke Georgiër Bendelinai tegen. Geen onbekende voor hem want de Georgiër had reeds van Kenzo gewonnen in de European Open Cup in Zagreb. Kenzo start sterk mij zijn pakking, maar tijdens de actie op de grond komt hij in een wurggreep waardoor hij moet afkloppen. De Georgiër plaatst zich voor de halve finale waardoor Kenzo naar de herkansingen kan. De eerste kamp in de herkansingen loopt goed. Kenzo scoort met waza-ari, de eerste keer met o-uchi-gari en de tweede keer met harai-goshi. In de voorlaatste herkansing tegen de Israëliër bleek het van bij aanvang van de kamp dat Kenzo het moeilijk had met de kumi kata van zijn tegenstander. Die laatste krijgt uiteindelijk de bovenhand in de kamp en scoort. Kenzo eindigt op de 9de plaats, in de lijn met onze predictie.”

“Het is duidelijk dat we als JV-delegatie tekort hebben geschoten op dit EK. Het goede nieuws is dat twee van de drie deelnemende judoka’s – Kenzo en Askhab – tweedejaars zijn en volgend jaar ongetwijfeld de opgedane ervaring kunnen verzilveren,” aldus nog de JV-coach.

Amsar DZHAMALDINOV (-55kg/JC Gishi Jambes) van zusterfederatie JWB stapte als enige Belg op het medaillepodium om het brons in ontvangst te nemen.

Parcours

Askhab ISAYEV (-50kg/JC Samurai Eindhout)

Ronde 1: Overwinning vs. Nicola Martim (POR)
Ronde 2: Nederlaag vs. Thomas Sassi (ITA)

Alhamzah HASSOUN (-73kg/JC Gruitrode)

Ronde 1: Nederlaag vs. Saad Dikajev (EST)

Kenzo CREMERS (-81kg/ JC Gruitrode)

Ronde 1: Overwinning vs. Arturs Jacenko (LAT)
Ronde 2: Nederlaag vs. Giorgi Bendelinai (GEO)
Herkansingen 1: Overwinning vs. Vadim Lupu (MDA)
Herkansingen 2: Nederlaag vs. Alexander Ronis (ISR)

Een overzicht van alle kampen van Team Belgium vind je hier.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.