Grand Prix Zagreb: Eerste GP-goud voor Amber Ryheul

Medaillepodium -52kg: Goud voor Amber Ryheul!

BURST/ZAGREB – Zeven judoka’s namen afgelopen weekend (24-26 september) deel aan de Grand Prix in Zagreb, een IJF-tornooi op de World Judo Tour. Judo Vlaanderen selecteerde vijf judoka’s die werden begeleid door JV-hoofdcoach Mark van der Ham. Internationaal scheidsrechter Heather Loontjens stond als referee mee op de tatami om de kampen in goede banen te leiden. We overlopen hierna het parcours van onze judoka’s.

Vrijdag 24 september

Na een bye in de eerste ronde start Ellen Salens (-48kg/ JUDOSCHOOL DE POORTER) tegen de Oekraïense Kateryna Pyroh met winst. In de kwarfinale staat ze tegenover de Servische Milica Nicoloc die haar te sterk af is waardoor ze wordt doorverwezen naar de herkansingen. In de eerste kamp van de herkansingen verliest ze van de Nederlandse Amber Gersjes.

Mina Libeer (-57kg)

Mina Libeer (-57kg/ JUDOSCHOOL MERELBEKE) wint haar eerste kamp tegen Ophelie Vellozzi (FRA). In de kwartfinale staat Mina tegenover de Nederlandse Pleuni Cornelisse waartegen ze verliest. In de herkansingen komt ze uit tegen de Duitse Pauline Starke die haar ook te sterk af is.

Na een bye in de eerste ronde treedt Amber Ryheul (-52kg/ KONINKLIJKE IEPERSE JUDOCLUB NEKO) in het krijt tegen Ana Vitorija Puljiz (CRO). Ze verslaat haar tegenstander en steekt zo de kwartfinale op zak. In de halve finale kampt ze tegen de Italiaanse Martina Catagnola die ze ook opzij zet. Amber kampt bijgevolg voor het goud tegen een zware tegenstander, m.n. de Française Astride Gneto, nummer 7 op de IJF-Wereldranking. De Française is, net zoals Amber, tevens op zoek naar haar eerste Grand Prix goud. Beide judoka’s stonden reeds drie keer tegenover elkaar, waarbij Amber twee keer won. Het wordt een spannende kamp waarbij beide judoka’s twee strafpunten pakken en voor beiden een derde shido de kamp kan eindigen. Gneto geeft de ganse wedstrijd geen haarbreed toe en maakt het Amber moeilijk. Echter, in de verlengingen draait Amber de rollen om waarbij het haar lukt om de Française op de mat vast te pinnen in een wurggreep waarbij Gneto moet afkloppen. Ippon! Het eerste GP-goud voor Amber is in de pocket!

“Ik ben vooral blij dat ik deze dag heb kunnen eindigen met een gouden medaille op mijn eerste GP finale,” reageert Amber Ryheul opgetogen vanuit Zagreb. “Ik ben nu volop bezig met mezelf te ontwikkelen en als de progressie zo tot uiting komt, is dat echt een beloning voor al het harde werk. Ik ben dus wel tevreden, maar daarnaast ook dankbaar voor iedereen die me zo steunt, begeleidt, coacht, nu en in het verleden. Zonder deze steun van iedereen zou dit niet mogelijk zijn!”

Ook JV-Hoofdcoach Mark van der Ham is best tevreden. “Amber heeft een mooie dag gekampt. Na een lange zomer zonder competities is dit natuurlijk een mooi begin van het nieuwe seizoen.”

Zaterdag 25 september

Jeroen Casse (-73kg)

Jeroen Casse (-73kg/ JC FUDJI YAMA BOOM/SCHELLE) start zijn tornooi tegen Michael Marcellino (BRA). Beide judoka’s tasten elkaar af wat resulteert in passiviteit waardoor de scheidsrechter ingrijpt en strafpunten uitdeelt. De kampers gaan de verlengingen in met elk 2 strafpunten. De Braziliaan krijgt uiteindelijk een derde shido waardoor Jeroen naar de volgende ronde kan. In de tweede ronde wordt Jeroen echter uitgeschakeld door de Roemeen Victor Sterpu, 11de op IJF-wereldranking, die uiteindelijk zilver pakt.

Zondag 26 september

Karel Foubert (-90kg/ JUDOCLUB OLYMPIA BRUGGE) kampt in de eerste ronde tegen Alexander Knauf (USA). Na anderhalve minuut pakt Karel zijn eerste punt. Halverwege de kamp kan hij dan zijn tegenstander vastpinnen op de mat en steekt hij zo de eerste overwinning met ippon op zak. In de tweede ronde staat Karel tegenover de Hongaar Roland Goz die onze judoka vloert met ippon waardoor er voor Karel een vroegtijdig einde komt aan deze tornooidag.

Lois Petit (-48kg) en Sophie Berger (-78kg) van zusterfederatie FFBJ werden uitgeschakeld in de voorronde.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.