Maak kennis met onze VTS-docenten: Olivier Rooms

BURST – Na een kennismaking met enkele ervaren docenten volgt nu Olivier Rooms, een nieuwkomer in ons docententeam. Olivier is actief bij JC Jitsu-Kwai Hamme en zet zich tijdens de schoolvakanties graag in als trainer en begeleider van de KAVVV&FEDES-judostages. Olivier zal in eerste instantie actief zijn als docent aspirant-initiator waarin hij momenteel zijn eerste ervaring opdoet aan de zijde van Rudy Everaert. Als bachelor lichamelijke opvoeding en Trainer A is Olivier een mooie aanwinst voor onze opleidingen aspirant-initiator en later ook initiator. Wij wensen hem alvast veel succes de komende maanden en liefst jaren als VTS-docent!

Je doceert momenteel je eerste opleiding aspirant-initiator in samenwerking met Rudy Everaert. Hoe kijk je hier tegenaan?

Ik keek er enorm naar uit om de cursus te doceren. Het is een nieuwe uitdaging en dat geeft een heel grote motivatie. De eerste cursus die ik nu geef is in samenwerking met Rudy Everaert. Het is vooral de bedoeling om veel ervaring op te doen van iemand die dit al verscheidene keren heeft gedaan, zo kan ik mijn eigen lessen nog kwalitatiever maken. Rudy en ik werken veel samen tijdens de judostages van KAVVV&FEDES. We kennen elkaar dus al een heel lange tijd. Zowel op als naast de tatami kunnen we goed samenwerken en vullen we elkaar goed aan.

Jij was één van de trainers die zich nog in de oude opleidingsstructuur tot Trainer A vormden. Je hebt dus al een hele weg afgelegd. Hoe ervaarde je deze weg naar Trainer A?

Toen ik 16 jaar was, heb ik deelgenomen aan de cursus aspirant-initiator. Dit was de eerste keer dat ik meer inzicht kreeg in de kunst van het lesgeven. Na het volgen van de cursus is de liefde voor het lesgeven alleen maar gegroeid. Toen ik in het hoger onderwijs lichamelijke opvoeding studeerde was het de bedoeling om te specialiseren in een bepaalde sport en uiteraard koos ik voor judo. Na de cursus van aspirant-initiator was de volgende logische stap om de cursus initiator en de cursus Trainer B te volgen. Tijdens mijn laatste jaar van de opleiding lichamelijke opvoeding deed ik stage bij Judo Vlaanderen, waar er dan al sprake was dat er dat najaar een cursus Trainer A zou worden georganiseerd. Omdat dit een cursus was die niet veel werd georganiseerd, heb ik me na mijn opleiding lichamelijke opvoeding meteen ingeschreven hiervoor. De cursus Trainer A was ook meteen de zwaarste en heeft veel bloed, zweet en tranen gekost. Tijdens al deze cursussen heb ik veel bijgeleerd en heeft het de trainer van mij gemaakt die ik nu ben.

Heb je tips voor judoka’s die nog aan het begin van hun carrière staan en heel graag via de trainersopleidingen willen doorgroeien naar Trainer B of Trainer A?

Beginnen doe je uiteraard steeds met de opleiding tot aspirant-initiator of initiator. Dit geeft de basis voor de verdere opleidingen. Vanaf de cursus Trainer B kan je je meer verdiepen in het opleiden van wedstrijdjudoka’s. Daarnaast kan je hier als wedstrijdjudoka ook veel voordeel uit halen door de inzichten die je krijgt in het wedstrijdjudo. Ook voor trainers die vooral focussen op het technische gedeelte zijn deze cursussen een meerwaarde.

Wat zijn jouw ambities als trainers? Wanneer vind je je een goede trainer?

Als trainer richt ik me vooral op het wedstrijdgedeelte van de sport. In de club waar ik training geef, Jitsu-Kwai Hamme, geef ik vooral training aan de groepen U13 en U15. Dit vind ik persoonlijk de belangrijkste leeftijdsgroepen om les aan te geven. Tussen de leeftijd van 10 tot 15 jaar kan je je judoka’s veel bijleren dat tevens de basis vormt voor de rest van hun judocarrière. Ik vind mezelf een goede trainer als ik iedereen waar ik les aan geef kan laten groeien. Na elke training probeer ik te reflecteren over mijn les. Wat ging goed? Wat kan er beter? Wat zou ik veranderen of hoe zou ik het volgende keer aanpakken? Een goede trainer is voor mij dus iemand die nadenkt over zijn lessen en zijn lessen daaraan kan aanpassen, dit zowel tijdens als na de training.

Wat vind je een grote meerwaarde aan de cursus aspirant-initiator? Waarom moeten judoka’s hieraan deelnemen?

Een cursus aspirant-initiator is de eerste stap om een gediplomeerd trainer te worden. Daar heb ik de lesgeefmicrobe opgedaan. Heb je een hart voor judo en wil je graag andere judoka’s begeleiden om judo aan te leren? Dan is dit de ideale cursus om te volgen om judoka’s op een correcte manier judo aan te leren.

Benieuwd naar de andere VTS-docenten judo? Ook hen stellen we binnenkort aan je voor.
Ben jij master of bachelor LO, 2de Dan of hoger en denk je een bijdrage te kunnen leveren aan onze trainersopleidingen? Neem dan zeker contact op met DSKO Leen Dom via leen.dom@judovlaanderen.be.

Leen Dom
DSKO

Aanmaak datum

22 september 2021

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.