Grand Slam Tel Aviv: moeizame terugkeer naar wedstrijdritme

Tel Aviv

TEL AVIV/BURST – Ontnuchterende kampen op de Grand Slam in Tel Aviv (18-20 februari), een van de zes Olympische kwalificatietornooien op de door Corona gereduceerde World Judo Tour van de Internationale Judofederatie IJF. Vijf van onze topjudoka’s namen deel aan het tornooi, m.n. Ellen Salens (-48kg/56 WRL), Amber Ryheul (-52kg/41 WRL), Roxane Taeymans (-70kg/ 35 WRL) bij de dames en Matthias Casse (-81kg/1 WRL) en Toma Nikiforov (-100kg/ 43 WRL) bij de heren.

Typerende voor topjudoka’s is de flow waarin ze verkeren dankzij het wedstrijdritme en de vele randori’s op training en stages. Laat dat nu net datgene zijn wat momenteel ontbreekt. Grote schuldige: de COVID-19 pandemie. Niettegenstaande het feit dat ze steeds hebben kunnen verder trainen in hun bubbel, blijft wedstrijdritme zo belangrijk en dat hebben ze nu moeten missen sinds de lente van vorig jaar. Met de herstarte internationale competities kan het nu alleen maar beter worden!

Dames

Amber Ryheul (-52kg/41 WRL) beet de spits af voor onze deelnemende judoka’s. Het werd een ongelukkige start. In haar eerste kamp staat ze tegenover de Spaanse Ana Perez Box, de nummer 9 op de Wereldranking. Nadat Amber wordt gesanctioneerd met een strafpunt, scoort de Spaanse een punt en werkt ze de wedstrijd verder af in haar voordeel.

Salens vs Ungureanu

Ook Ellen Salens (-48kg/56 WRL) wordt gestopt in de eerste ronde. Haar tegenstander, de Roemeense Monica Ungureanu, 36ste op de Wereldranking, is haar te sterk af.

Roxane Taeymans (-70kg/ 35 WRL) verliest haar eerste kamp tegen de Kroatische Barbara Matic, 24ste op de Wereldranking. Beide judoka’s pakken strafpunten tijdens de wedstrijd. Matic kan echter een punt scoren en behoudt haar voorsprong tot aan het einde van de kamp.

Taeymans vs. Matic

Exit dus voor alle dames na de eerste ronde. “Ellen, Amber en Roxane verliezen hun openingswedstrijd. Ellen kan tegen Roemeense de linkerarm niet blokkeren en loopt op twee scores. Ook Amber laat zich te veel domineren en verliest uiteindelijk met houdgreep tegen de Spaanse. Beiden gaan volgende week naar de European Open in Praag waar ze het nodige wedstrijdritme kunnen opdoen. Na een lange periode met te weinig wedstrijden missen ze dit uiteraard,” oordeelt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Roxane komt in de eerste ronde tegen de Kroatische Matic. Halfweg de wedstrijd krijgt ze een waza-ari tegen. Roxane probeert nog terug te komen, maar haar slotoffensief is onvoldoende om de situatie recht te zetten. Helaas betekent dit een vroeg einde aan competitie en loopt Gaby Willems (FFBJ), die vijfde werd, zo verder uit in de Olympische kwalificaties.”

Heren

Casse vs. De Wit

Na een bye in de 1ste ronde, startte Matthias Casse (-81kg/1 WRL) zijn eerst kamp tegen de Braziliaan Joao Macedo, de nummer 57 op de Wereldranking. Onze nummer 1 is gretig en gaat onmiddellijk in de aanval. Na een strafpunt, lukt het Matthias een eerste punt te scoren en de lead te houden tot aan het einde van de kamp. In de derde ronde trad Matthias in het krijt tegen Shamil Borchashvili (AUT/25 WRL). Opnieuw zien we een gretige Matthias op de tatami. Zijn tegenstander pakt twee strafpunten en dan gaat de kamp in Golden Score. Een derde strafpunt wordt de Oostenrijker fataal en bezorgt onze judoka de overwinning. In de kwartfinale nam Matthias het op tegen de Rus Aslan Lappinagov, 14de op de Wereldranking. Opnieuw wordt de kamp beslist in de verlengingen. Matthias trekt ditmaal echter aan het kortste eind en verliest de wedstrijd. Het worden herkansingen voor de Antwerpenaar. Daar ontmoette hij de Duitser Dominic Ressel, 7de op de Wereldranglijst. Beide judoka’s pakken elk een strafpunt. Met nog anderhalve minuut op de klok vloert Matthias echter zijn tegenstander met ippon. De bronzen plak komt in zicht. De kamp om de laagste podiumplaats wordt een onderonsje van de Lage Landen. Matthias Casse komt tegenover de Nederlander Frank De Wit, de nummer 5 op de Wereldranking, te staan. Een spannende wedstrijd volgt waarbij de Nederlander in de verlengingen een waza-ari scoort. Casse moet zich bijgevolg tevreden stellen met een vijfde plaats.

Casse vs. De Wit

“Matthias kampt een goed toernooi,” vindt Koen Sleeckx. “Hij eindigt net naast het podium, maar toont goed judo. Helemaal scherp was het nog niet en die paar openingen die hij toeliet, werden optimaal afgestraft op dit hoge niveau. Daarentegen zagen we aanvallend mooie dingen van hem. Hij zit op de juiste weg richting de grote doelen van het jaar. In zijn reeks startten er drie wereldkampioenen en de huidige Olympisch kampioen. Matthias hoort daarbij. Ik weet dat Matthias zichzelf graag een leuk verjaardagsgeschenk in de vorm van een medaille had gegeven, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog mooie dingen kunnen volgen dit jaar.”

“Na anderhalf jaar minimale belasting door de Corona maatregelen in België, is de opwaartse lijn die begin dit jaar is ingezet vandaag goed zichtbaar op de competitie. Na enkele succesvolle stages kampte Matthias Casse goed en energiek en bewees hij nog altijd tot de wereldtop te behoren!,” concludeert JV-hoofdcoach Mark van der Ham. “De eerste twee kampen waren goed en gecontroleerd, daarna kwamen tegenstanders van een ander kaliber. Matthias kampte goed tegen hen, en toonde hier zijn kwaliteiten. Er zullen echter zeker nog stappen gezet moeten worden. Dit zijn stappen die in de opgaande lijn naar zijn eigen topniveau zeker zullen volgen. De aankomende periode staat dan ook in het teken hiervan.”

Op de laatste dag van de Grand Slam, trad Toma Nikiforov (-100kg/ 43 WRL) in actie. Hij startte zijn eerste tornooi van het jaar tegen de Amerikaan L.A. Smith III, nummer 41 op de Wereldranglijst. De Amerikaan neemt een voorsprong vroeg in de kamp en scoort een punt met waza-ari, maar Toma vloert zijn tegenstander met een ippon binnen de reguliere tijd. Voor zijn tweede kamp stond Toma tegenover de Azeri Zelym Kotsoiev, 10de op de Wereldranking. De Azeri loopt een punt uit via waza-ari, maar Toma kan tegenscoren. Net voor het einde van de kamp scoort zijn tegenstander echter opnieuw en pakt de overwinning.

Chouchi vloert wereldkampioen Muki

“Toma liet zien dat hij conditioneel er staat. Tactisch maakte hij een paar fouten die zwaar werden afgestraft,” aldus Koen Sleeckx. “Tijdens zijn eerste wedstrijd kan hij dat rechtzetten met knap grondwerk. Tijdens de tweede lijkt dat ook te lukken, maar op het moment dat het terug gelijk staat, neemt hij onnodig risico wat het einde van de competitie betekent. Hij is over twee weken reeds terug aan het werk in Oezbekistan. De fysieke progressie is er, de werkpunten zijn gekend!”

Ook geen medailles bij de atleten van onze Franstalige zusterfederatie FFBJ. Charline Van Snick (-52kg) en Gabriela Willems (-70kg) grepen net zoals Matthias naast het podium en eindigden op de vijfde plaats. Jorre Verstraeten (-60kg) werd gestopt in de eerste ronde, evenzo Anne-Sophie Jura (-48kg) en Sophie Berger (-78kg). Kenneth Van Gansbeke (-66kg) haalde de tweede. Sami Chouchi (-81kg) zorgde wel voor een verrassing door regerend wereldkampioen Sagi Muki (ISR) in de tweede ronde uit te schakelen. Zelf strandde hij in de derde.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.