Grote mediabelangstelling op persmoment WK SEN 2022

BURST/WILRIJK – Afgelopen zaterdag 24 september, organiseerde Judo Vlaanderen een persmoment om onze selectie voor het nakende Wereldkampioenschap Senioren in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent aan de media voor te stellen. Het WK vindt plaats van 6 tot 13 oktober e.k.

De mediabelangstelling voor onze judoka’s was groot. Alle belangrijke media tekenden present. De zenders Sporza en RTBF stuurden een cameraploeg, kranten Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure journalisten.

De pers kon onze atleten aan het werk zien tijdens een deftige 2 uur durende training in de dojo van de topsportschool te Wilrijk en achteraf was er voldoende tijd voor de reporters om onze toppers aan de tand te voelen inzake hun voorbereiding en WK-paraatheid.

Ook Judo Vlaanderen polste bij de atleten even kort hoe ze naar het WK toeleven.

Mina Libeer & Sporza

“We hebben een intensieve periode achter de rug met veel stages en dat zit nog in mijn benen,” reageert Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke). “Dus nu nog even wat recupereren en dan zien wat dat geeft begin oktober.” Met een 12de plaats in haar gewichtscategorie komt Mina heel dicht in de buurt van de top 10 op de wereldranking in -57kg. Dat verandert echter niks aan de wijze waarop ze haar kampen aanpakt. “Elke kamp telt, de foutmarge op dat niveau is klein en daarom bekijk ik het telkens kamp per kamp.” De judoka van JS Merelbeke vindt steeds vaker haar weg naar het podium. “Het is fijn om na een tornooidag terug te blikken op een mooi resultaat. Het bevestigt dat alle werk toch loont. Progressie is er sowieso.” Geen pronostiek voor Mina. “Ik bekijk het steeds ronde per ronde. Als je de eerste ronde niet wint, ga je de volgende niet moeten kampen. Ik kijk er evenwel hard naar uit om op de WK tatami te staan.”

Matthias Casse & Sporza

Onze judoka’s hadden een totaal verschillende voorbereiding voor dit WK achter de rug in vergelijking met vorig jaar. Naar aanleiding van het WK toen was er een drukke agenda op de World Judo Tour en dit jaar was het vrij ‘kalm’. “Nu is het WK evenwel het hoofddoel van het jaar, vorig jaar zaten we met de uitgestelde Olympische Spelen,” stelt Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle), die in Tasjkent zijn wereldtitel in de -81kg reeks gaat verdedigen. “Dit moet goed zijn. Hier ligt de piek. Ik heb ook geen competitie meer gedaan de laatste maanden, omdat ik het niet nodig heb en omdat ik ook geen informatie wil geven aan tegenstanders als dat niet nodig is.” Na het WK volgt er nog een druk najaar op de World Judo Tour, maar Matthias blijft selectief. “Misschien nog één of twee tornooien en dan de Masters. Alle tornooien die ik kamp, moeten goed zijn en dan moeten dat er niet te veel zijn.”

Ellen Salens (l) tijdens de training

“Ik zit nog in de laatste voorbereidingen,” aldus Ellen Salens (-48kg/JS Merelbeke). “Ik voel wel dat ik wat vermoeid ben van de afgelopen periode, die was wel heftig, nokvol met opeenvolgende trainingskampen. Papendal, Coimbra, Oberwart, Riccione. Het kon tellen. Het was wel zwaar, ook mentaal, maar ik voel me goed nu. Ik zie het helemaal zitten om dit WK aan te pakken. Nu nog even het gewicht maken en dan ben ik er klaar voor.”

Toma Nikiforov & RTBF

Ook voor Toma Nikiforov (-100kg/ Topsport Defensie) blijft het WK een speciaal tornooi. “Het is even geleden dat ik een medaille pakte op een WK,” aldus het zwaargewicht. “Bijgevolg ben ik zeer gemotiveerd. De voorbereidingen zijn goed verlopen. Voor mij was het evenwel een van de zwaarste voorbereidingen, met heel veel trainingskampen in het buitenland. Ik denk dat we inderdaad goed voorbereid naar dit WK afreizen. De timing van dit WK is niet echt optimaal. Het volgende WK is reeds binnen zes à zeven maanden. Nog een goed gevulde World Judo Tour na het WK met als afsluiter de Masters in december, dus het gaat nog druk worden. We moeten opletten dat we ons niet verbranden naar de belangrijkste tornooien toe. Aangezien we allemaal hoog op de ranking staan, zullen we selectief te werk gaan. Momenteel voel me goed en klaar om er tegen aan te gaan op het WK.”

Udo Quellmalz & Sporza

“Onze atleten hebben een gedegen voorbereiding achter de rug,” bevestigt JV-hoofdcoach Udo Quellmalz. “Het is nooit evident om het juiste evenwicht te vinden tussen te veel of te weinig tornooien als voorbereiding naar een WK. Het hangt een beetje van het individu af. Hetzelfde schoentje past niet elke judoka. Gewicht maken is ook niet voor elke judoka even vanzelfsprekend. De IJF-kalender van de World Judo Tour zit vrij vol. Onmogelijk om alle tornooien af te werken. We dienen daarom selectief te zijn welke events de beste zijn voor onze judoka’s want punten verzamelen voor de Olympische kwalificatie blijft uiteraard belangrijk. Ik heb een goed gevoel naar dit WK, maar daarentegen moeten we realistisch blijven. Judoka’s van meer dan 80 landen zullen deelnemen, per categorie vertaalt dat zich naar gemiddeld 40 judoka’s die allemaal voor een medaille kampen. De lucht is ijl aan de top van de berg. Op dit niveau worden er geen cadeaus gegeven. Het wordt sowieso een spannend WK. Als coach zorg je voor de beste voorbereiding, echter, er blijft altijd wel dat beetje stress. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je ermee om kan, maar er blijven steeds factoren meespelen waar je nooit de volledige controle over krijgt.”

Ook internationaal scheidsrechter Heather Loontjens zal aanwezig zijn op het WK. Zij werd door de IJF aangeduid om de kampen in goede banen te leiden.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.