GS Abu Dhabi: laatste pitstop van de 2021 World Judo Tour

BURST – De laatste pitstop van de 2021 World Judo Tour komt eraan. Van 26 tot en met 28 november gaat in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, de laatste Grand Slam van dit jaar door. Judo Vlaanderen vaardigt zes judoka’s af.

Jeroen Casse (-73kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle)
Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle)
Toma Nikiforov (-100kg/Judo Vlaanderen/Defensie)

Ellen Salens (-48kg/JS De Poorter)
Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko)
Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke)

In de voorbeschouwing op de website van de IJF staat te lezen dat onze Wereldkampioen Matthias Casse sinds zijn medaille op de Spelen niet echt overtuigt op de mat. ‘Metaalmoeheid’?

Matthias Casse (-81kg)

Matthias Casse weerlegt. “Ik ga naar Abu Dhabi om op het podium te staan zoals bij elke competitie, maar net zoals in Parijs moet er nog niets. Ik heb met een EK, WK en OS een heel druk en belastend voorjaar gehad. Nu wil ik nog zo veel mogelijk genieten van de wedstrijden en hier fouten maken is niet erg. Daar kan ik immers meer uit leren om volgend jaar op de belangrijkere competities te winnen.”

Is deze Grand Slam een uitsmijter of wordt hier eerder de basis gelegd voor 2022? “Het is inderdaad de laatste competitie van 2021. De laatste kans om judo te doen op het allerhoogste niveau, dat wil ik niet laten liggen. Bovendien is het goed om het wedstrijdritme terug op te bouwen om 2022 direct goed te starten,” aldus de judoka. “Ik heb de afgelopen weken goed kunnen trainen. Hoewel we nog steeds in de opbouwfase zitten, voel ik dat ik toch sneller en explosiever word.”

Wat met de nieuwe technieken waarvan sprake voor de Grand Slam van Parijs? “Een nieuwe techniek of tactiek gericht kunnen toepassen op competitie heeft tijd nodig. Op training voel ik me al een stuk comfortabeler in bepaalde situaties waarop we gewerkt hebben, dus ik merk dat er progressie is. Ook in Abu Dhabi zal ik dit proberen verder te zetten en uit te testen tijdens wedstrijden,” aldus Matthias. “Na mijn rustperiode na de Olympische Spelen ben ik fysiek nog niet terug op het niveau waar ik toen was, daar kan zeker nog progressie gemaakt worden. Op judo gebied denk ik dat de grootste uitdaging is om mijn tokui waza (of beste worp) nog te verbeteren zodat ik makkelijker tot scoren kan komen.”

De uitdagingen voor de Wereldkampioen van 2021 in 2022? “In 2022 zijn er twee, misschien drie grote doelen. Als eerste mag ik in de zomer mijn wereldtitel verdedigen. Dit is de eerste keer dat ik dit kan doen en dat geeft me ook enorm veel motivatie om daar terug de beste te zijn. Het tweede doel van 2022 komt er al aan eind april in Sofia. Dit is het Europees kampioenschap. Na drie opeenvolgende EK-medailles wil ik er zeker nog een vierde aan toevoegen. Liefst goud uiteraard. Het laatste is minder een doel op zich, maar meer een gevolg van de resultaten. Dat is dat ik terug graag nummer 1 van de wereld zou worden,” aldus nog Matthias.

Christian Pierre
Media
& Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.