IJF Masters: brons voor Casse, 5de plaats voor Nikiforov

BURST/JERUZALEM – Het Masters tornooi van de Internationale Judofederatie vond dit jaar plaats in Jeruzalem, Israël, van 20 t.e.m. 22 december. Niet minder dan vier judoka’s van Judo Vlaanderen tekenden present voor dit IJF-tornooi op de World Judo Tour. Dit betekent dan ook dat alle geselecteerde judoka’s tot de top 36 van de wereld in hun gewichtscategorie behoren. Immers, om aan de Masters deel te nemen is dat een vereiste.

We lijsten kort de kampen van onze judoka’s op.

Ellen Salens (-48kg/JS Merelbeke/34 WRL)

Ronde 1: Overwinning vs. Chen-Hao Lin (TPE)
Ronde 2: Nederlaag vs. Abiba Abuzhakynova (KAZ)

Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke/15 WRL)

Ronde 1: Nederlaag vs. Tsukasa Yoshida (JPN)

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Booms/Schelle/2 WRL) – Brons

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs.François Gauthier Drapeau (CAN)
Ronde 3: Overwinning vs. Sami Chouchi (BEL)
Halve finale: Nederlaag vs. Saeid Mollaei (AZE)
Kamp voor brons: Overwinning vs. Antonio Esposito (ITA)

Met de toevoeging van nog een medaille aan het einde van het jaar blikt Matthias Casse tevreden terug. “Het jaar 2022 was alweer een mooi jaar op sportief vlak. Op de drie piekmomenten (de stond ik op het podium. Hiermee haalde ik vier jaar op rij een EK- medaille en ook 3 WK finales op rij! Dat is zeer uniek in het judo, zeker in de -81kg klasse. Uiteraard kon het nog beter door volgende keer het zilver in goud om te zetten op het EK en WK. Verder won ik tweemaal goud (Grand Slam Tel Aviv en Grand Prix Portugal) en zilver op de Grand Slam in Baku. Toch niet slecht lijkt mij?” Onze judoka blikt ook vooruit. “In 2023 is het de bedoeling verder te doen met hoe ik bezig ben, het is een preolympisch jaar waar de nadruk meer op de voorbereiding van de Spelen zal liggen. Het hoofddoel is mijn wereldtitel te heroveren. Dat is een grote opdracht en dat motiveert me ook heel erg,” aldus Matthias.

Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie/8 WRL) – 5de plaats

Ronde 1: Overwinning vs. Bojan Dosen (SRB)
Ronde 2: Overwinning vs. Asley Gonzalez (ROU)
Ronde 3: Overwinning vs. Zelym Kotsoiev (AZE)
Halve finale: Nederlaag vs. Simeon Catharina (NED)
Kamp voor brons: Nederlaag vs. Peter Paltchik (ISR)

Internationaal scheidsrechter Heather Loontjes werd door de IJF aangeduid om de kampen te leiden.

Judoka’s Sami Chouchi (-81kg) en Gabriella Willems (-70kg) van Franstalige zusterfederatie JWB eindigden op een vijfde plaats.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.