In Memoriam: Alphonse Penning

Alphonse Penning (1931-2020)

NAZARETH/BURST – JC Banzai Nazareth meldt het overlijden van Alphonse Penning (2de dan) die vorige maand op 89-jarige leeftijd (1931-2020) is heengegaan.

De voormalige A-trainer bleef tot op hoge leeftijd judo beoefenen. Alphonse Penning, iedereen kende hem als Fons, ontpopte zich reeds tijdens de oorlogsjaren als leider ondanks een zieke moeder en een vader die krijgsgevangene was. Na de oorlog nam hij dienst bij defensie en werd onderofficier paracommando. “Daar is zijn passie voor het judo ontstaan,” legt zijn neef John-Patrick Penning, Assistant-trainer van Judoclub Banzai, uit.

Een jonge Alphonse in actie

“Na zijn militaire loopbaan trad Fons toe tot het Gentse politiekorps waar hij tevens lessen judo en zelfverdediging gaf. Eind jaren 60 start hij een heuse judoschool, m.n. de Gentse Politie Judoclub, evenwel toegankelijk voor iedereen. In 1972 geeft hij een judodemonstatie tijdens de Gentse feesten met een massa kijklustigen.” Dit werd achteraf een jaarlijkse traditie. Bovendien organiseerde hij tal van demonstraties met grootmeester 4de Dan Marcel De Groote en met judovedetten zoals Vandewalle, De Martelaere, enz. In 1979 werd hij tevens lesgever bij Judoclub Drongen.

Alphonse blijf actief judoka tot 70!

In 1989 startte hij met les geven in scholen. Bovendien gaf hij judoles aan de cipiers van Gent en omstreken. Hij schreef tevens samen met Marcel De Groote een boek over zelfverdedigingstechnieken.

“Fons bleef actief betrokken bij het judo tot de gezegende leeftijd van 70 jaar en dit met veel liefde voor de sport. Judo betekende heel veel voor hem. De hele familie heeft dankzij ‘Nonkel’ of ‘Peter’ Fons aan judo gedaan,” aldus nog John-Patrick Penning.

Judo Vlaanderen biedt dan ook haar oprechte deelneming aan.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.