In Memoriam: Sensei Ichiro Abe

Sensei Ichiro Abe (r)

BURST/TOKIO – De Japanse Sensei Ichiro Abe (12/11/1922-27/02/2022) is gisteren, 27 februari, op 99-jarige leeftijd overleden. Voor de oudere generatie van judoka’s is de Sensei Abe zeker geen onbekende. Als lid van de legendarische Kodokan, werd hij door dat judo instituut eerst naar Frankrijk (1951) en vervolgens naar België (1953) uitgezonden om in onze contreien het judo te onderrichten. Abe was actief bij de Belgische Judofederatie als technisch directeur. Vervolgens was hij technisch consultant voor de EJU. Achteraf vervulde hij binnen het judo nog een aantal belangrijke functies zoals o.a. directeur van Kodokan International van 1969 tot 1997 en directeur van Kodokan Council van 1997 tot 2004.

Annie Witvoet met Sensei Abe

Abe werd geschoold aan de Tsukuba Universiteit en gaf daar achteraf ook les. Hij was tevens bestuurslid van de All Nippon Judo Federation. Hij was een van de enige twee nog levende personen die de 10de Dan hadden verworven, een zeer uitzonderlijke prestatie aangezien slechts 15 personen wereldwijd deze graad hebben behaald. Op 83-jarige leeftijd werd aan hem de tiende dan uitgereikt. Een bekend citaat van hem is: “Wanneer je zesmaal geworpen bent, sta zevenmaal weer op!”

Onze leading ladies van Judo Vlaanderen – Annie Witvoet en Denise Baeten – hebben hun zwarte gordel examen bij Meester Abe afgelegd. In een dubbelinterview van even geleden, haalden ze hierover herinneringen op.

Sensei Abe & Denise Baeten

“Het was in maart herinner ik mij”, aldus Annie Witvoet. “Examen doen bij meester Abe, was geen cadeau”, stelt Denise Baeten. “Hij sloeg op onze handen als het niet goed was!”
“Als er toen een derde van de kandidaten slaagde, was het veel”, stelt Annie. “Meester Abe was superstreng. Je moest het kennen. Dat was trainen en trainen. Twaalf jaar lang ben ik twee keer per week naar Brussel in het CNS geweest. Je kennis wordt groter totdat je klaar bent voor het examen dat ik dan bij hem met vrucht aflegde. Als jonge zwarte gordel trok ik ooit alleen naar een Internationale Judostage in het Franse Vichy. Daar kreeg ik van Guy Pelletier, de hoofdtrainer, een mooi complement dat mij als judoka, steeds is bijgebleven. Hij vroeg mij: ‘Vous-êtes une élève de maître Abe?’ Ik zei ‘Oui’. Hij antwoordde: ‘On le voit!’ … En deze manier van judo geef ik nog steeds door aan mijn leerlingen.”

Ook op de website van de IJF wordt even stilgestaan bij het overlijden van Sensei Abe.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

28 februari 2022

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.