Judo Vlaanderen lanceert campagne
‘Ik kan mijn vrouwtje staan’

BURST – Dat judo een sport is voor meisjes en jongens, vrouwen en mannen, hoeft al lang geen betoog meer. Immers, terugblikken op het mooie internationale palmares van onze judoka’s spreekt voor zich. Wat we bij Judo Vlaanderen wel merken, is dat de instroom van meisjes naar de clubs en de dojo’s toch wel aanzienlijk lager ligt dan bij jongens. Vandaar dat Judo Vlaanderen in maart de ganse maand elke dag het damesjudo extra in de kijker gaat zetten met de campagne ‘Ik kan mijn vrouwtje staan’. Want geef toe, dat kunnen onze meisjes en dames! Denk maar aan het fijne palmares dat onze judodames doorheen de jaren hebben bijeen gekampt!

Promocampagne voor damesjudo?

De cijfers liegen er niet om … slechts 25,2% van de Vlaamse judoka’s zijn meisjes of dames. Judo heeft een stoer imago. Judo is en blijft immers een vechtsport. Niettegenstaande kan je judo op elk niveau beoefenen en kan de sport voor iedereen – jong en oud, meisje of jongen, man of vrouw – een fijne uitlaatklep zijn.

We merken evenwel dat de drop-out bij meisjes niet significant hoger ligt dan bij jongens van dezelfde leeftijd, waardoor we enkel kunnen vaststellen dat er initieel minder meisjes instromen. Met als resultaat te weinig meisjes om op tornooi en in de club tegen elkaar te kampen.

“Als sportfederatie vinden we het absoluut een meerwaarde dat een meisje of vrouw zich weerbaarder voelt, zowel op psychologisch als fysiek gebied. Dit kan een enorme boost geven inzake zelfbeeld, en zelfzekerheid,” aldus Sophie Block, Operationeel Manager van Judo Vlaanderen. “We willen met deze campagne een startsein geven om een gedragen genderbeleid in alle pijlers op te stellen om ervoor te zorgen dat we de instroom van meisjes bevorderen en in al onze (sub)organisaties minstens dezelfde representativiteit krijgen dan ons initieel ledenaantal.”

Campagne-Ambassadrices

Niemand minder dan IJF Hall of Famer Gella Vandecaveye (zilver OS Atlanta 1996 & brons OS Sydney 2000, voormalig meervoudig Europees en Wereldkampioen) zet als Ambassadrice mee haar schouders onder deze promocampagne. “Judo is en blijft in mijn ogen de mooiste sport die er bestaat, uiteraard! Het is een sport die de mentale en fysieke ontwikkeling en weerbaarheid van een kind en volwassene bevordert. Het is ook de mooiste metafoor van het leven, nl. vallen en opstaan. Ik ben dan ook nog steeds verliefd op deze contactsport. Wat ik wil terug geven aan het judo is het promoten van vrouwenjudo op elk niveau! Het ontwikkelen van de lichaamsbewustwording, de weerbaarheid, het zelfvertrouwen, en de integratie in de maatschappij is voor jonge meisjes van ontzettend belang in hun proces naar volwassenheid. Of later, judoënde dames als scheidsrechter, coach, official, lid of waarom niet voorzitter van het Bestuursorgaan. Generatie na generatie zijn we hofleverancier van Olympische medailles en daar mogen we als Belg trots op zijn! Ik zet met veel passie en overtuiging mijn schouders onder deze campagne “Ik kan mijn vrouwtje staan!”

Ook aanstormend talent Amber Ryheul, (-52kg/14 WRL/Kon. Ieperse JC Neko) staat haar vrouwtje op de tatami en zal prominent aanwezig zijn in de campagne. De Europese kampioene U23 van 2019 is stilaan op het internationale circuit mooie prestaties aan het neerzetten met o.a. goud op de Grand Prix in Zagreb 2021, goud op de European Open in Praag 2021, 7de plaats op het WK in Boedapest 2021, 5de plaats op de Grand Slam in Boedapest 2020.

Campagnedoelen

De campagne ‘Ik kan mijn vrouwtje staan’ beoogt twee grote doelstellingen, m.n.

  • grotere instroom van meisjes door promotie van de judosport;
  • bewustwording van te beperkte vertegenwoordiging van meisjes/dames in bepaalde commissies, (club)besturen, als trainer, enz.

Startschot

Dit genderbeleid is een werk van lange adem, deze campagne dient dan ook als startschot voor de grote inspanning die Judo Vlaanderen wil leveren teneinde de gendergelijkheid binnen de sportfederatie te bevorderen. “We gaan niet pretenderen dat we de maatschappelijke problematieken weten te kenteren,” stelt Sophie Block. “We willen enkel de bewustwording hiervan verhogen in de hoop dat mannen en vrouwen hieraan willen meewerken en hier bewust mee rekening gaan houden in de clubwerking, op trainingen, in coaching en de hele federatiewerking.”

Programma maart

• Lancering promovideo op de website en sociale media van Judo Vlaanderen op 1 maart;
• Reeks getuigenissen van dames actief in het judo op de website van Judo Vlaanderen;
Fotoposts & stories op sociale media van Judo Vlaanderen;
• Instagram takeover door Amber Ryheul (-52kg/15 WRL/Kon. Ieperse JC Neko);
• Breng je vriendinnetje mee naar de training;
Fotowedstrijd;
Massatraining met Gella Vandecaveye op 26 maart (16u-18u) in Sporthal Merelbeke, Plataan 4, 9820 Merelbeke;
Inspiratiemoment Genderbeleid Judo Vlaanderen op 30 april (10u-13u) met sprekers uit verschillende sportfederaties die reeds mooie projecten inzake damessport hebben verwezenlijkt: Gwenda Stevens (BOIC), Katrien Jans (KBVB), Jolien D’Hoore (Cycling Vlaanderen) en Lisa Van Ranst (Basketbal Vlaanderen) in Sportcentrum Schotte, Kapellekensbaan, 9320 Aalst.

Praktisch

Meer info: Sophie Block – sophie.block@judovlaanderen.be – 0485/68.55.97
Hashtag: #ikkanmijnvrouwtjestaan

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.