Tielt even judohoofdstad van België

BURST/TIELT – Het afgelopen weekend van 19 en 20 februari lag het epicentrum van het Belgische jeugdjudo in het West-Vlaamse Tielt. Na enkele edities van het Vlaams kampioenschap te organiseren, maakte de stad samen met de inspanningen en inzet van lokale judoclub Tielt de overstap van regionaal naar nationaal kampioenschap en slaagde hierin met brio. Naast een puike organisatie kreeg het beperkte aanwezige publiek (door de coronamaatregelen) en de volgers van de livestreaming een hele reeks spannende kampen te zien. JV sprokkelde alvast enkele getuigenissen.

Sébastien Bonte

Sébastien Bonte, voorzitter van Judo Belgium, was best tevreden met dit eerste BK van het jaar. “Dit is de eerste keer dat ik in Tielt kom. Ik vind de organisatie geweldig. De zaal leent zich goed voor de opzet met de vier competitiematten. Een fijne opstelling, zeker met de finale op de vijfde mat in het midden vind ik erg goed. Het niveau van judoka’s is gestegen ten opzichte van de kampioenschappen van 2021 merk ik. En dat suggereert dus een veelbelovend vervolg voor de hervatting van het judo. De beslissing om dit BK te livestreamen, is tevens een goede beslissing geweest met de COVID-beperkingen. Ik heb trouwens veel positieve reacties gelezen. We moeten de livestreaming zeker behouden na COVID. De overgang van judo naar multimedia is belangrijk om onze sport nog populairder en toegankelijker te maken.”

Mike Van de Rostyne

“Fijne kampioenschappen,” beaamt JV- voorzitter en JB-ondervoorzitter Mike Van de Rostyne. “Toch wel judo van hoog niveau gezien bij onze jeugd hier in Tielt. Het kampioenschap is vlot verlopen. Ik denk dat we stilaan de weg naar de vrijheid op kunnen nu, om de volgende kampioenschappen te kunnen organiseren zoals vanouds, met veel volk in de tribune, veel ambiance en mooi judo.” Ook de organisatie zat goed volgens de JV-voorzitter. “De overstap van VK naar BK heeft JC Tielt foutloos gemaakt. Immers, de kneepjes van het vak leer je op het Vlaams kampioenschap. De opstap naar het Belgische is dan niet zo moeilijk voor je organisatie als je reeds gewoon bent om een groot event zoals het VK op poten te zetten. De weg van regionaal naar nationaal is dan gemakkelijker te overbruggen voor een club om dit te organiseren. Vandaar dat dit voor ambitieuze clubs zeker een aanrader is,” aldus nog Mike Van de Rostyne.

Grietje Goossens

Ook Grietje Goossens, schepen van evenementen, financiën en cultuur van stad Tielt, was opgetogen dat Tielt gaststad was voor het BK Judo Jeugd. “Dergelijke organisatie in onze stad betekent heel veel. Alle activiteiten die we kunnen organiseren om Tielt in de kijker te zetten, doet ons altijd veel plezier. Na het Vlaamse kampioenschap is ook het hosten van de Belgische editie interessant voor onze stad. We zijn zeer blij, jammer alleen dat we nog met coronarestricties zitten waardoor onze Tieltenaren niet ten volle van het evenement kunnen proeven, maar we zijn al tevreden dat het kan doorgaan.”

Martens vs Bidaoui

In de reeks Dames U18/-57kg stapte Amandine Martens (JV/ JC ASAHI 90 KRUISHOUTEM) in Tielt als Vlaamse kampioene op de tatami, maar diende zich tevreden te stellen met zilver na verlies tegen Kenza Bidaoui (FFBJ/ RJC VISE). “Als je zover bent geraakt, is het natuurlijk niet leuk om als tweede te eindigen, maar ik vond dat mijn kampen niet slecht waren. Ik heb hard gewerkt en alles gegeven. Spijtig van mijn strafpunten, maar ik heb wel alles gedaan om te kunnen winnen. De vorige keer was ik meer teleurgesteld omdat ik toen de indruk had er niet alles te hebben uitgehaald. Dat is nu niet het geval. Ik ben wel blij met mijn podiumplaats.”

Wellens vs Deraedt

Bij de Heren U18/-60kg startte ook Mattias Wellens (JV/JS LUMMEN) aan dit BK als kersverse Vlaamse kampioen. Hij plaatste zich voor de finale tegen Louny Deraedt (FFBJ/ RJC KANIDO HERSEAUX). “Ik ben diep moeten gaan. Meer dan zes minuten in de verlengingen. Het was wel lang kampen, maar vooral blij dat ik als overwinnaar van de mat kon stappen.” Wat denk je dan als judoka? Hier komt geen einde aan? “Gewoon doorduwen. Je bent moe, maar je tegenstander is dat ook. Ik moest er gewoon voor zorgen dat ik het niet toonde aan mijn rivaal. Met de Vlaamse titel op zak hier aantreden, was voor mij de beste mindset om hier te starten. Ik ben heel tevreden!”

De Bock vs Wijndaele

In gewichtsklasse Dames U18/+70kg werd de finale een clubonderonsje tussen Daphne De Bock en Liesa Wijndaele, beide dames actief bij JC ZELE. Daphne was na afloop van haar kamp een beetje onder de indruk van haar prestatie. “Ik ben wel blij met de titel. Het resultaat van hard te trainen. Naar de aanloop van de kampioenschappen toe heb ik met zoveel mogelijk partners geoefend om me breed te kunnen voorbereiden op verschillende tegenstanders. Dat heeft geholpen.”

Van Hecke vs Masy

Bij de Heren U18/-73kg kroonde Thomas Van Hecke (JV/JC KAWAISHI INGELMUNSTER) zich tot Belgisch kampioen nadat hij in de finale Milan Masy (FFBJ/RJC AISEAU PRESLES) opzij zette. “Dit voelt echt goed! Na al het harde werk is dit een mooie beloning. Heel tevreden mee. De ganse periode voorafgaand aan de kampioenschappen heb ik er echt wel naar toegeleefd. Het was lastig, vooral ook mijn gewicht halen. Dat speelt steeds een grote rol en mentaal was het ook belangrijk dat alles in het hoofd goed zat anders zou ik dit resultaat hier niet kunnen neerpoten. Zowel deze finale als de halve finale waren niet van de poes. Lastige tegenstanders. Het was belangrijk om steeds de kamp onder controle te houden en dan volgt het resultaat wel. In de finale was het even zoeken naar een opening. Geduld is echter een deugd, wachten tot het juiste moment en dan toeslaan.”

Luna Verfalle

In de reeks Dames U21/-57kg schakelde Luna Verfaille (JV/JC ASAHI GITS) in een spannende wedstrijd haar tegenstander Nora Watson (JV/JC WETTEREN) uit. “Het was superlang wachten voor de finalekamp dus de spanning steeg wel bij mij. Ik had het echt niet verwacht. Het was een spannende kamp met een evenwaardige tegenstander. Het is altijd mooi om dan te winnen. Ik heb hier toch een hele periode naar toegeleefd. Deelnemen aan de kampioenschappen vind ik belangrijk. Zo kan je selecties afdwingen naar buitenlandse trainingskampen en wedstrijden. Ik ben dan ook blij met mijn titel.”

Resultaten

Podium Dames U15
Podium Dames U18
Podium Dames U21

Podium Heren U15
Podium Heren U18
Podium Heren U21

Alle resultaten via deze link.

Foto’s

Foto’s door Rik Vander Sanden
Foto’s door Ann Mampaey

Foto’s door Eric ‘t Kindt (Sport in de kijker)

Livestreaming

Via deze link kan je de kampen herbekijken.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.