Tokyo Grand Slam: Matthias Casse blikt terug en vooruit

BURST – Op 2 december a.s. komt Matthias Casse, de huidige vicewereldkampioen van gewichtscategorie -81kg, opnieuw in actie op de Grand Slam van Tokyo, het laatste tornooi van het jaar op de IJF World Judo Tour. Hij is tevens de enige Belgische judoka die aan deze Grand Slam zal deelnemen. Matthias kan, mits hij afklokt met een goed resultaat in Tokyo, het jaar afsluiten als de nummer 1 in de wereld over alle categorieën heen. Een unieke prestatie voor een landgenoot in een wereldsport als judo!

Matthias werd vijfde op het EK in Montpellier en greep zo voor het eerst sinds heel lang naast de medailles op een kampioenschap. Heeft hij dit achter zich kunnen laten? En welke lessen heeft hij hier uit getrokken? “Het EK was inderdaad een tegenvaller,” beaamt Matthias. “Hoewel de voorbereiding goed was, bleef het resultaat uit. Dat was moeilijk om te verwerken omdat ik gewoon ben om tijdens mijn piekmomenten op het podium te staan. Hierdoor ben ik wel de medailles die ik reeds heb gewonnen iets meer gaan appreciëren. Het is zeker niet vanzelfsprekend om zo een palmares voor te kunnen leggen. Er zijn ondertussen al aanpassingen gebeurd in het programma en de trainingen om ervoor te zorgen dat ik volgende keer wel terug op het podium sta. Zo gaan we nu iedere week naar Papendal in Nederland om met de Nederlandse ploeg te trainen. Daar zijn er veel tegenstanders van een goed niveau waartegen ik altijd sterke trainingen kan afwerken.”

En dan nu de Grand Slam in Tokyo, Japan, bakermat van het judo. “De ‘Tokyo Grand Slam’ is altijd een enorm zware competitie met maar liefst vier (!) sterke Japanners per gewichtsklasse. Ik kijk enorm uit naar de competitie en ik ga er vooral naartoe om bepaalde tegenstanders zoals de Koreaan Lee en de Japanners vast te ontmoeten tijdens de competitie. Hieruit kan ik nog veel leren en bijsturen waar nodig.”

Wanneer is Matthias tevreden na deze Grand Slam? “Goh, een medaille zou leuk zijn, maar het is vooral belangrijk dat ik goed kamp, beter dan op het EK. Mijn kumi kata moet perfect zijn. Daarop wil ik me vooral focussen en ik mag daarin geen fouten meer maken.”

Na deze Grand Slam blijft Matthias nog twee weken in Japan voor een kwalitatieve stage, samen met de andere Belgische topjudoka’s. Hoe belangrijk is dit trainingskamp voor hem? “Stages als deze zijn voor mij heel belangrijk. Ik moet tegen tegenstanders van wereldniveau kunnen trainen om nog beter te worden. In België is dat aanbod vrij beperkt. In Japan kan ik me twee weken volledig focussen op judo zonder enige afleiding. Enkel eten, slapen en heel hard trainen.”

Matthias staat op de lijst van de genomineerden voor de titel ‘Sportman van het jaar’. Vindt hij dat zelf terecht? Welke balans maakt hij zelf op van zijn jaar? “Zeker terecht! Het is niet omdat één van mijn drie piekmomenten dit jaar wat minder was, dat ik een teleurstellend jaar achter de rug heb. Ik ben nog steeds vicewereldkampioen en heb de Masters gewonnen. Dat zijn de twee sterkst bezette wedstrijden van het jaar. Ook won ik nog de Grand Slam van Antalya begin dit jaar. Daarnaast sluit ik, afhankelijk van het resultaat in Tokyo, de wereldranglijst weer af als nummer 1 of 2 en dit niet enkel in de gewichtsklasse -81kg, maar over alle categorieën heen! Ik heb in 2023 weer getoond dat ik bij de absolute wereldtop hoor en nog steeds constant presteer.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

29 november 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.