Topjudoka Dirk Van Tichelt kondigt afscheid aan

BRUGGE – Het worden geen vierde Olympische Spelen meer voor Vlaams judoka Dirk Van Tichelt (-73kg). Na een lange en succesvolle carrière kondigde de 36-jarige topjudoka op vrijdag 30 oktober zijn afscheid van de topsport aan op een persconferentie in Brugge.

“Als topsporter moet je consequent kunnen trainen om het beste uit je lichaam te halen. Door heel die Corona-toestand die we nu reeds een tijdje ervaren en met alle restricties tot gevolg is dat uiterst moeilijk,” stelde Dirk. Er was echter meer aan de hand om de uiteindelijke beslissing te nemen.

“Een dikke maand geleden heb ik op de training een blessure aan mijn nek opgelopen. Het verwachte verdict, opnieuw een hernia op niveau C5 en C6. Die blessure heeft me letterlijk genekt. De voorbije periode belemmerde die blessure me om vele dagelijkse activiteiten uit te voeren. Voor al het moeten weigeren om te ravotten met mijn kinderen viel me zwaar. Op dat ogenblik is er een zaadje geplant in mijn gedachten over het einde van mijn carrière als topjudoka. Dat zaadje is vrij snel gegroeid tot een serieuze boom. Er is dus geen ontkomen meer aan.”

Heel wat prominenten uit de Vlaamse en Belgische sportadministratie tekenden present op het afscheid van Dirk en hadden een lovend woord voor onze topper.

Eddy De Smedt, voormalig Topsportdirecteur BOIC en delegatieleider van Team Belgium in Rio: “Wat mij van Dirk altijd zal bij blijven is dat het niet over de mens achter de atleet ging, maar de atleet als mens en de mens als atleet. Je bent het gewoon. Zo zijn er niet veel mensen en jij bent er een van. Ik heb ongelofelijk veel respect voor wat je gedaan hebt.”

Olav Spahl, Topsportdirecteur BOIC: “Dirk is iemand die de volgende generatie inspireert. De samenwerking die ik zag tussen jou en Matthias Casse was ongelofelijk. Jouw inzet voor de atletencommissie binnen het BOIC … fantastisch. Wat je hebt bereikt voor Team Belgium dat blijft voor de eeuwigheid. Ik wens je het allerbeste.”

De bronzen kamp tegen Ungvari (HUN) tijden de OS in Rio de Janeiro (2016)

Tom Coeckelberghs, afdelingshoofd Topsport van Sport Vlaanderen: “Dirk, je hebt een ongelofelijk parcours afgelegd en de consistentie waarmee je dat hebt gedaan, is ongezien in Vlaanderen. Ik merk bij de jonge judoka’s dat je een voorbeeld bent voor hen. Sinds 2007 was je onder contract bij Sport Vlaanderen, dat betekent dat je doelstellingen moet halen. Het feit dat het nooit onderbroken is geweest, ongeacht je prestaties, zegt heel veel. Voor Sport Vlaanderen ben je een boegbeeld voor de judosport. Ik hoop oprecht dat je in de sport actief blijft.”

Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport Judo Vlaanderen: “Dirk was een van de eersten leerlingen van de Topsportschool. Ik ken hem sinds 1999. Sindsdien is Dirk uitgegroeid tot het uithangbord van onze federatie door het prachtige parcours dat hij heeft afgelegd. Het judo van Dirk is slim en doeltreffend judo, zonder te veel franjes, maar perfect uitgevoerd en dat allemaal met een sterke fysiek dankzij een uitstekende voorbereiding. Dat heeft hij zijn ganse carrière getoond. Hij heeft dan ook medailles gehaald op alle grote judotornooien wereldwijd. Ook naast de tatami is Dirk een aangename kerel. Authentiek.”

Indrukwekkend palmares

De ‘Beer van Brecht’ blijft in judomiddens het toonbeeld van trainingsbeest vol karakter en wilskracht. Wie herinnert zich niet zijn werklust om na een zware knieblessure keihard aan zijn revalidatie te werken teneinde terug wedstrijdklaar te geraken … en met succes.Meer nog zal Dirk worden herinnerd om zijn indrukwekkend palmares dat hij bijeensprokkelde tijdens zijn lange en succesvolle carrière. Dirk Van Tichelt nam deel aan drie Olympische Spelen. Zijn eerste Spelen in Beijing (2008) eindigde hij op een verdienstelijke vijfde plaats. De volgende spelen in Londen (2012) lag de druk voor een podiumplaats enorm hoog. De teleurstelling was dan ook groot na verlies in de tweede kamp tegen de Amerikaan Nicholas Delpopolo. Het harde werk werd echter beloond vier jaar later met een mooie bronzen plak op de Spelen van Rio de Janeiro (2016) na winst tegen de Hongaar Miklos Ungvari.

Naast zijn bronzen plak op de OS in 2016 behoren zijn Europese titel op het EK in Lissabon (2008), de bronzen medaille op de allereerste Europese Spelen in Baku (2015), alsook tweemaal brons op het WK (Rotterdam 2009 & Rio de Janeiro 2013) ongetwijfeld tot zijn beste prestaties. Hij stond tevens twee keer als eerste in de gewichtscategorie -73kg gerangschikt op de Wereldranglijst van de Internationale Judofederatie (IJF), in 2009 en 2014. In eigen land kroonde hij zich maar liefst dertien keer tot Belgisch kampioen, negen keer bij de senioren en viermaal bij de jeugdreeksen.

Palmares

Hier vind je het indrukwekkende palmares van de ‘Beer van Brecht’.

Christian Pierre, Media & Communicatie

Aanmaak datum

30 oktober 2020

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.