VK Jeugd 2021 te Nevele: prima organisatie en spannende kampen

NEVELE – Op 13 en 14 november vond in het Oost-Vlaamse Nevele het Vlaams kampioenschap judo voor de jeugd plaats. Na het Open BK SEN van afgelopen donderdag 11 november, was het opnieuw tijd voor spannende judo-actie op het Vlaamse kampioenschap voor de jeugd.

“Ik vind dat op dit Vlaams kampioenschap de sfeer goed zit. Er is evenwel een mindere bezetting in vergelijking met overige edities, maar daar zit Corona nog steeds voor iets tussen. Het VK is goed georganiseerd en ik heb hier al mooie kampen gezien. Ik kijk alvast uit naar het BK Jeugd op 4 en 5 december,” aldus Marnix Vangheluwe, lid van het Bestuursorgaan van Judo Vlaanderen.

Een van de blikvangers op het VK was ongetwijfeld de U21-finale in de gewichtscategorie -66kg tussen Robbe Demets (JC Koksijde) en Deny Altemirov (JC Gent-Drongen). De spannende kamp waarbij beide judoka’s een punt achter hun naam hadden staan, werd uiteindelijk beslecht in de verlengingen waarbij Deny zich tot Vlaams kampioen kon kronen.

“Het was inderdaad een heel spannende wedstrijd,” getuigt Deny achteraf. “Ik stond een punt achter en kon dan toch nog een comeback maken. Ik had evenwel geen stress voor deze match. De kwalificatie voor het BK had ik al op zak. Ik vatte deze kamp aan zoals op de trainingen. Het is immers de 20ste maal dat ik tegen Robbe kamp. We zijn trouwens goede vrienden en trainen ook vaak samen.” Voordeel of nadeel? “Enerzijds is dat wel moeilijk omdat we elkaar goed kennen en elkaars tactiek kunnen anticiperen. Anderzijds blijft het dan altijd wel spannend wie als overwinnaar van de mat stapt.” Hoe gaat de kersverse Vlaamse kampioen zich voorbereiden op het BK? “Gewoon trainen, trainen en nog eens trainen. Toch ook een beetje op mijn gewicht letten en vervolgens nog de Interclub afwerken.” De judoka van JC Gent-Drongen is best tevreden over zijn seizoen met o.a. brons op de EJU Junior European Cup in het Italiaanse Udine. “Ik merk een duidelijke progressie, ik wil verder bouwen op dit elan,” aldus nog de judoka.

Kristof Van de Putte (JC Nevele)

Na zilver op het Open BK in Herstal amper enkele dagen geleden pakte een tevreden Femke De Bruyn (-70kg/KJC Beveren) de Vlaamse titel op het VK. “Mijn focus lag vooral op het Open BK en dat is uiteindelijk met een zilveren medaille goed meegevallen. Vlak erna dan dit VK waar mijn focus vooral lag op een podiumplaats halen om me te kwalificeren voor het BK,” aldus Femke. “Dat is dan prima gelukt met een gouden plak. Met de kampen van vandaag zijn er toch wat werkpunten aan het licht gekomen. Daar ga ik dan vooral op focussen richting BK in december. Hopelijk zit het BK dan mee en sta ik daar ook op het hoogste podium.”

Ook Kristof Van de Putte van JC Nevele is tevreden. Als organisator waren het drukke dagen. “Als judoclub mogen we tevreden zijn met de geslaagde organisatie van dit Vlaams kampioenschap,” reageert de hoofdtrainer van JC Nevele. “Onze zaal is in normale omstandigheden niet geschikt voor een VK, maar voor deze Corona-editie met minder toeschouwers denk ik dat het allemaal heel goed en vlot is verlopen. We hebben ook heel wat positieve feedback gekregen.” Ook op sportief vlak vindt Kristof het een geslaagd tornooi. “Ik heb mooi judo gezien op de wedstrijdtatami. Een paar heel spannende wedstrijden ook, vooral in de reeks U21. Als clubtrainer ben ik ook best tevreden. Drie van onze judoka’s zullen op het BK actief zijn. Da’s dan ook mooi meegenomen om je voor eigen publiek te kunnen kwalificeren.”

Wie op dit VK aanwezig was, kon niet naast de opvallende muntgroene T-shirts van de tornooimedewerkers kijken. “Ook op dat vlak mogen we als club best tevreden zijn. Meer dan dertig vrijwilligers boden zich aan om het VK mee in goede banen de leiden. Onze leden en hun ouders waren onmiddellijk bereid om ons met deze organisatie te helpen.” Voor herhaling vatbaar? “Uiteraard, maar niet voor een normaal VK want daarvoor is onze zaal in principe te klein. We zijn echter bereid om als club onze schouders onder andere organisaties te zetten,” aldus nog Kristof.

Resultaten

Klik op deze link om de resultaten van het VK te raadplegen.

Foto’s

Foto’s door Rik Vander Sanden
Foto’s door Ann Mampaey

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.