Logowedstrijd Judo Belgium: design Arno Wynant unaniem door juryleden JV en FFBJ verkozen

Designer & judoka Arno Wynant

BURST/LOUVAIN-LA-NEUVE – Onlangs schreven de regionale vleugels van de Koninklijke Belgische Judo Bond (KBJB) – Judo Vlaanderen en Fédération Francophone Belge de Judo – een logowedstrijd uit naar aanleiding van een rebranding van de KBJB/LRBJ om onder de noemer Judo Belgium de judosport zowel op nationaal als internationaal vlak te promoten en sportfans buiten de gebruikelijke judogemeenschappen beter te informeren over de prestaties van onze Belgische topjudoka’s.

Tientallen inzendingen bereikten de regionale vleugels en via deze weg willen we alvast alle deelnemers aan deze logowedstrijd bedanken voor hun voorstellen.

Schets van het logo

Eén ontwerp viel alvast heel erg in de smaak van de jury – samengesteld uit vertegenwoordigers van beide vleugels – zodat overleg amper nodig was. Immers, de jury koos unaniem voor het ontwerp dat werd ingediend door Arno Wynant, een 24-jarige student Beeldende Vormgeving aan de Luca School of Arts. Zelf trouwens een judoka aangesloten bij judoclub Groot-Gooik.

“Ik heb me vooral laten inspireren door de bewegingen die zo typisch zijn aan het judo, zoals de worpen,” legt Arno uit. “Die worden gekarakteriseerd door de explosieve kracht en die typische dynamiek van het judo, maar tegelijk heel soepel. Dat wou ik symboliseren met een vrij abstracte tekening.”

Het afgewerkte logo

Wanneer Arno aan een design werkt, neemt hij er eerst zijn schetsboek bij. “Van zodra ik over de logowedstrijd las, ben ik beginnen schetsen in mijn tekenboek. Bewegingen gevormd door lijnen. Zo kwam ik uiteindelijk uit op een tekening waarin je ook een berg ziet tevoorschijn komen. Die staat dan uiteraard symbool voor Mount Fuji, die typische Japanse landmark wat dan weer automatisch verwijst naar Japan, de bakermat van het judo. Bergen zijn bovendien sterke symbolen die kracht, vertrouwen en een doel overbrengen, verwijzend naar de uitdaging die bij elke kamp moet worden aangegaan en de doelen die uiteindelijk moeten worden bereikt. Ik vond dat een interessant gegeven, zeker voor topsport. Judo is bovendien een vrij individuele sport waar iedereen zijn eigen doel heeft. Verder heb ik dan ook gespeeld met de Belgisch driekleur.”

Zelf judoka zijn, had uiteraard zijn voordelen bij het ontwerp van het logo. “Op het concept ben ik vrij snel gekomen dankzij mijn judoachtergrond,” aldus judoënde designer. “Na een drietal schetsen had ik het goed. De verdere uitwerking met de kleuren en de mock-ups, daar ben ik dan zo’n halve dag nog mee bezig geweest.”

Wij kijken alvast uit naar de rebranding van het Belgische judo. Wordt uiteraard vervolgd!

Hier heb je alvast een voorsmaakje!

Wie interesse heeft in het grafische ontwerpwerk van Arno Wynant kan alvast een kijkje nemen op zijn website Growing Creations.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

28 juni 2021

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.