Week van de Official: Vier officials binnen hetzelfde gezin

BURST – Van 3 tot en met 11 oktober is het de ‘Week van de Official’. Alle sportfederaties zetten dan hun officials extra in de kijker, en terecht. Immers, zonder officials geen wedstrijden. Ook bij JUDO VLAANDEREN zetten we onze gedreven scheidsrechters, tijdopnemers en andere wedstrijdofficials graag extra in de bloempjes want ze zijn onmisbaar. En geef nu toe, we kunnen nooit genoeg officials in onze rangen tellen. Bij de familie De Brabander is rekrutering van officials echter geen probleem. Zij tellen alvast vier officials binnen het gezin, met name vader Ronny De Brabander, moeder Gerda Dhont, dochter Kim De Brabander en sinds kort ook … kleinzoon Kyllian Genbrugge! Daar houdt het echter niet mee op … Tijd voor een gesprek!

De ‘Week van de Official’ is dan ook het uitgelezen moment om meer te weten te komen over hun motivatie. Immers, vier leden van het zelfde gezin als official is toch wel vrij uniek. “Dat is wel zo,” beaamt pater familias Ronny. “Dat er drie leden van hetzelfde gezin actief zijn als official kom je nog wel eens tegen, maar vier is inderdaad toch wel apart en misschien wel uniek in Vlaanderen. Sinds ik actief ben als scheidsrechter en tijdopnemer heb ik geen weet van gelijkaardige aantallen binnen andere gezinnen of families.”

Ronny, Gerda, Kim en Kyllian (foto: C. Pierre)

Is vader Ronny dan de aansteker van het officialvirus binnen het gezin? “Laat ik maar ja zeggen, maar tegelijk lieg ik ook een beetje. Vroeger heb ik actief aan competitiejudo gedaan, maar met ouder te worden, ben ik daarmee gestopt. Mijn kinderen zijn dan in het judo gerold en zo ben ik er opnieuw bij betrokken geworden.”

Zijn echtgenote Gerda onderbreekt hem echter. “We hebben elkaar op de tatami leren kennen, daar is alles begonnen,” lacht ze. “Zo’n 48 jaar geleden al. Allebei als judoka’s. En van het een komt het ander,” grappen ze allebei. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter, en die vonden uiteraard ook hun weg naar de dojo.

“Ik geef nog steeds les in Judoclub Zelzate waar de liefde voor het judo allemaal begon voor ons gezin, maar ondertussen ben ik tevens hoofdtrainer bij Judoclub Wachtebeke,” vertelt Ronny verder. “Onze dochter Kim is penningmeester bij JC Wachtebeke, onze schoonzoon is voorzitter van de club, onze kleinzonen judoka’s,” vult Gerda het plaatje aan. Kortom, bij de familie De Brabander is judo zonder meer courant een gespreksonderwerp.

“Het scheidsrechterkorps is dringend aan verjonging toe vandaar de beslissing van mijn oudste kleinzoon om scheidsrechter te worden,” aldus Ronny. “Dat is zo,” beaamt kleinzoon Kyllian. “Ook wel omdat ik opkijk naar de prestaties van mijn grootvader als scheidsrechter. Ik wil in zijn voetsporen treden.”

“Official worden, was oorspronkelijk niet mijn ambitie,” voegt dochter Kim eraan toe. “Maar ja, je bent dan tijdens tornooien met de kinderen een ganse dag aanwezig, dan kan je je beter inzetten als vrijwilliger, ze hebben er immers altijd te kort.” Liefde voor de judosport, da’s duidelijk.

“Uiteindelijk zijn we altijd samen, eigenlijk al sinds 1988,” lacht echtgenote Gerda. “Dat is misschien ook wel de reden waarom het zo lang blijft duren, omdat we altijd samen op stap zijn. Als man of vrouw alleen naar de tornooien wordt op den duur wel zwaar. In ons gezin zijn we tijdens het judoseizoen toch vijf à zes dagen per week met judo bezig.” Elke dag judo is ook een geregeld leven dus.

“Met plezier verder blijven doen, is uiteindelijk het belangrijkste,” vindt Ronny. “In onze club zijn er nog een drietal aspirant-referees die stage lopen. Ik hoop dat we op die manier opvolging krijgen en kunnen bijdragen aan de verjonging van het korps. Zolang het goed gaat, blijf ik mij dan ook inzetten als referee voor het judo. Ooit komt daar wel een einde aan, maar nu nog niet. Ik krijg nog steeds goede feedback van de collega’s. En zo lang dat gebeurt, blijf ik actief. Als de tijd komt om te stoppen, zal ik dat ook doen. Tenslotte zijn het de judoka’s die het slachtoffer worden van verkeerde beslissingen van de scheidsrechter, zeker op belangrijke tornooien, zoals een VK of BK,” aldus nog Ronny.

Christian Pierre,
Media & Communicatie

Aanmaak datum

6 oktober 2020

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.